Hakkımda

Türk Telekom Reklam Filmi

Ben Ahmet Kuzubaşlı.

E-posta adresim: ahmetkuzubasli@gmail.com

Oyuncak arabamdan söktüğüm LED’i bir pilin zıt kutuplarına değdirip yandığı anda duyduğum ilk heyecandan beri elektronik eşyalara tutku derecesinde bağlıyım. Çocukluğum, onların içindeki yeşil kartların (PCB) nasıl çalıştığını anlamaya çalışmakla geçti. 12 yaşımda, ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği’nde okumaya karar verdim. Kampüs resimleri odamın duvarlarını süslerken, her sabah orada eğitim alabilmenin ve bir gün robot yapabilmenin hayaliyle yataktan kalktım. 

10 yıl sonra hayalimdeki bölümü, görme engellilere yardım eden bir robot yaparak yüksek onur derecesi ile tamamladım. Lisans hayatım boyunca birçok araştırma grubunda görev aldım. Örneğin, tüm bir yazımı gelişmiş silisyum kalınlığı hesaplayıcısı modelleyerek geçirdim. Tüm araştırmacıların kullanabilmesi için ücretsiz olarak hizmete açtığımız bu hesaplayıcı şu anda Google aramalarında en üst sırada. ASELSAN ve TÜBİTAK-UZAY’da yaz stajları yaptım. Bir tır firması tarafından yapılan Marketing yarışmasında birinci olarak ödül aldım. 

Mezun olduktan sonra Amerika’daki okullara full burslu doktora için başvurdum. Ancak Prof. Dr. Tayfun Akın hocamız, Lockheed Martin tarafından desteklenen bir projede bilimsel proje uzmanı görevini önerince Türkiye’de kalarak yüksek lisansımı tamamladım. Bu süreçte, uluslararası bir konferansta sözlü sunuma davet edilen en genç araştırmacılardan biri oldum. İçerisinde bulunduğum akademik camiayı daha yakından tanıma şansı elde ettim.

2014 yılında, aslında radarlarda kullanılmak üzere geliştirilen RF MEMS teknolojisini, sulardaki bakterileri 100x daha hızlı tespit edebilecek bir sensör tasarımında kullandım. Bu tasarım ile global patent başvurusu yaptık. 2015 yılında, Prof. Dr. Tayfun Akın ve Prof. Dr. Şimşek Demir ile birlikte RF-SENS AŞ‘yi kurdum. RF-SENS, San Francisco’da düzenlenen Global CleanTech Open gibi birçok ulusal ve uluslararası startup yarışmasında birincilik elde etti. 2017 yılında Ankara Kalkınma Ajansı’nda yüksek teknoloji girişimcilerine mentörlük yaptım, halen elimden geldiğince Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin gelişmesi için çaba sarf ediyorum. 

Sizlerle paylaştığım bu maceraları Dünya’nın en büyük üçüncü sivil toplum kuruluşu JCI (Junior Chamber International) ile de paylaştım. Onlar da beni 2016 yılında Türkiye’nin Başarılı On Genci ödülüne layık gördü. 2017’de bunları bir de İngilizce anlattım. Bu kez tüm ülkelerin seçilen gençleri arasından Ten Outstanding Young Person – World ödülüne layık gördüler. Özellikle, TOYP World 2017 ödülünü almamda destek olan herkese bir kez daha teşekkür ederim.

Şu anda ODTÜ’de Machine Learning ve Deep Learning üzerine doktora eğitimime devam ediyorum. Tasarıma, mühendisliğe ve girişimciliğe büyük ilgi duyuyorum. Mühendis ve girişimci olmuş olabilirim ama iyi tasarımcılara çok imreniyorum, hatta kıskanıyorum. 🙂

Son olarak, bu yıl Türkiye’nin önde gelen savunma sanayi firmaları yöneticilerine, en güncel Machine Learning ve Endüstri 4.0 teknolojilerini uygulamalı olarak anlatarak, yol haritalarını çıkarmalarında danışmanlık sağlıyorum. Türkiye’nin dijital dönüşüme ayak uydurması ve üretim verimliliğinin artırılması konusunda yoğun çaba sarf ediyor olacağım.

Aldığım Ödüllerden Bazıları

  • Ten Outstanding Young Person, World 2017, JCI
  • Türkiye’nin 10 Başarılı Genci, 2016, JCI Türkiye
  • Tech Ankara Türkiye Birinciliği, 2016, Ankara Kalkınma Ajansı
  • Top-30 Temiz Teknoloji Firması, 2016, Kazakistan Enerji Bakanlığı
  • Global CleanTech Open, Su Kategorisi Dünya Birinciliği, 2015, GEF San Francisco