JCI (Junior Chamber International), yani Genç Girişimciler ve Liderler Örgütü dünyanın en büyük üçüncü sivil toplum kuruluşu. JCI, her yıl aktif olduğu ülkelerde “Ten Outstanding Young Person (TOYP)” adını verdiği bir program düzenleyerek, o ülkenin gelecek veren 10 gencini onurlandırıyor. Geçtiğimiz yıl, on farklı kategoride seçilen bu on kişiden biri olarak, “İş Dünyası/Girişimcilik” kategorisi ödülünü almıştım.
İlham vermesi açısından bu ödüle başvuru yaparken yazdığım hikayemi sizlerle de paylaşmak istedim.
Lütfen kariyer gelişimi ve çalışma alanınız ile ilgili bilgi veriniz.
Oyuncak arabamdan söktüğüm LED’e pil bağlayıp yanışını izlediğimde aldığım keyiften beri E. Elektronik Müh. olmayı hayal ettim. Samsun’un küçük bir kasabasında ve 7 yaşındaysanız, çılgınca bir şey bu. 13 yaşımda Tayfun Taliboğlu’na ODTÜ’de okumak istediğimi söylediğimde iyice ileri gitmiştim. Çok ileriye gitmişim.
10 yıl sonra, ODTÜ E. Elektronik Müh.’den yüksek onur derecesi ile mezun oldum. Yüksek lisans tez çalışmalarım, dünyanın en prestijli savunma şirketi tarafından desteklendi. Radarlarda kullanılmak üzere yaptığım çiplerin, sudaki mikroorganizmaların anında ve yerinde tespiti için kullanılması buluşu ile 23 yaşımda ilk uluslar-arası patent başvurumu yaptım. Yüksek lisansım sonrasında Amerika’nın en saygın üniversitelerinde tam burslu doktora yapmak üzere davet edildim. Bu teklifleri reddettim, sanırım ileri gittim.
Alışılmışın dışında bir kararla, buluşumu Türkiye’de hayata geçirmeye ve bir girişime dönüştürmeye karar verdim. Dünyaca ünlü iki hocama, Prof. Dr. Tayfun AKIN ve Prof. Dr. Şimşek DEMİR’e birlikte şirket kurmayı teklif ettim. Onlarla beraber 24 yaşımda anonim şirket kurduğumuzda, yine herkes çok şaşkındı.
Çocuklarımız, çocukluğumuzdaki gibi suyu güvenle içebilsin diye radyo frekanslı sensör çipleri geliştiren RF-SENS AŞ, şimdi 1.5 yaşında. Sulardaki bakterilerin analizi için normalde teknisyenler, laboratuvarlarda 3 gün süren testler yapıyor. Yani bir suyun temiz olduğundan emin olmak isterseniz içmeden önce en iyi şartlarda 3 gün beklemelisiniz. Bu durum, şişe su üreticileri devasa alanlara ve astronomik stok maliyetlerine mal oluyor. Geliştirdiğimiz mikroçip (tek kullanımlık, 10$) sayesinde, bu analizler herhangi biri tarafından gerçek-zamanlı ve yerinde yapılabilecek. TÜBİTAK ve AB Birliği tarafından kritik teknolojiler kapsamında desteklenen projede, potansiyel müşterilerimiz olan şişe su üreticileriyle birlikte çalışıyoruz. 2 Milyon TL fon bulduğum proje için iki yüksek lisanslı ve bir doktoralı arkadaşı Türkiye’de kalmaya ikna ettim, aralarında en küçükleri benim. Özellikle biyoloji gibi temel bilimlerden ve işletme bölümünden stajyerler alıyoruz. Beraber çalışabildiklerine ve bize yaptıkları katkılara bazen onlar da inanamıyor. İş modelimizin üzerinden her hafta geçiyoruz ve lean-startup felsefesi ile ilk ürünlerimizi çıkarmak peşindeyiz.
Hem teknoloji hem de iş modeli ile birçok ödül aldık. Tam listesi aşağıda yer almaktadır. Bu ödüllerden en önemlisi global çapta Birleşmiş Milletler Endüstriyel Kalkınma Ajansı (UNIDO) tarafından düzenlenen Global Cleantech Innovation Program (GCIP) oldu. Önce Türkiye’de TÜBİTAK tarafından düzenlenen ayağında su kategorisinde Ulusal Birincilik elde ettik. Daha sonra 22 ülke finalistinin yarıştığı San Francisco’daki yarışmada Türkiye’yi temsil ederek bu kategoride Global Birincilik elde ettik. Ödülümüz bir salon dolusu yatırımcıya pitch yapabilmek oldu. Kısacası, insanların söz hakkı almaktan çekindiği ülkemiz adına, söz hakkı almak için yarıştık.
Evet, ileri gittik.
Daha iyi yarınlar için hep ileri gideceğiz.
Lütfen aktivite alanınızın içeriğini, zorluk ve problemlerini açıklayacak bilgi veriniz.
Tüm dünyanın yapmaya çalıştığı bir alanda, ticari kaygıyla rekabet ediyoruz. Tespit etmeye çalıştığımız bakteri alt limiti o kadar az ki, bir kişiyi Atatürk Havalimanı’nda aramak gibi. Şu anki yöntemde, yiyecek ve barınak sağlayıp, çoğalarak koloni kurmasını bekleniyor. Biz ise Atatürk Havalimanı’nı küçültmeyi ve içeridekileri X-rayden geçirmeye karar verdik. Bakterileri büyütmedik de, sensörleri küçülttük. Su örneğini saç telinden ince bir kanaldan geçirirken, radyo frekansları ile bakteri taraması yapıyoruz.[Not a valid template]
Bir yandan teknoloji alanında dünya ile yarışırken, diğer yandan 15 Temmuz gecesi kırılan pencerelerimizi taktırıyoruz. Ödeneklerimizi zamanında alamıyoruz. Bazen zorluk ve problemleri açıklayacak bilgi bize de verilmiyor.
Lütfen seçilen kategorideki başarılarınızı ve katkılarınızı anlatınız.
Başarılarını çoktan ispat etmiş iki profesörün yüksek riskli bir işe ortak olmalarını sağlayarak başladım. Sonra ticari potansiyelinden dolayı yurtiçi ve yurtdışı patent masraflarını üstlenmesi için ODTÜ-Teknokent’i ikna ettik. Şirket kurulmadan Girişimci İş Adamları Vakfı (GİV) bana girişimcilik ödülü verdi. Daha sonra Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), iş fikrini ihracat potansiyelinden dolayı ödüllendirdi. Hacettepe Üniversitesi teknolojimizi Sağlıkta İnovasyon Birinciliği ödülüne layık gördü. Yukarıda bahsettiğim gibi UNIDO-GCIP ulusal ve global birinciliği elde ettik. Son olarak TEPAV’ın düzenlediği yarışmada birincilik elde ederek San Francisco’ya bir kez daha heyet ile birlikte gittik.
…
Kısacası satış rakamlarımız veya dönemsel büyüme hedeflerimiz degil, ciktigimiz yolculukta yaşadığımız maceralar, öğrendiğimiz dersler, ve cesaretimiz, bana bu ödülü vermelerini sağlamıştı.